Autópálya matrica típusok 218

Címkék: autópálya matrica kategóriák, matrica érvényességi ideje, megyei matrica, matrica online, matrica típusok, autópálya matrica 2018

Autópálya matrica típusok, kategóriák és díjak 2018-ban:

A 10-napos matricák díjai 2018. Október 1-től változtak.

 Díjkategória

 Heti  Havi  Éves  Féléves  Megyei
 D1  3 500 Ft  4 780 Ft  42 980 Ft  28 680 Ft  5 000 Ft
 D1M  1 470 Ft  2 500 Ft  -   -  -
 D2  7 000 Ft  9 560 Ft  42 980 Ft  -  10 000 Ft
 B2  15 500 Ft  21 975 Ft  199 975 Ft  -  20 000 Ft
 U  3 500 Ft  4 780 Ft  42 980 Ft  -  5 000 Ft

A fenti bruttó összegűek, vagyis tartalmazzák az általános forgalmi adót. Matricavásárlásnál fizetési módtól függően tranzakciós díj kerül felszámításra, mely a rendelés során a fizetési mód kiválasztásánál megjelenik. 

Az autópálya matrica érvényességi ideje

A hatályos jogszabályok értelmében az e-matricát mindig a díjköteles szakaszra felhajtás előtt (utazás előtt) kell megváltani. Az e-matrica utólag hiába kerül megváltásra, visszamenőleg nem ad használati jogosultságot, ezért arra az időszakra jogosulatlan használatnak minősül, így pótdíjfizetést von maga után. Amennyiben a vásárlás napját jelöli meg kezdő napnak, úgy az érvényesség kezdete az autópálya matrica megvásárlásának időpontja. 

Heti (10 napos) autópálya matrica

Érvényes a vásárlás napjára és még további kilenc napra (összesen 10 egymást követő napon az ország összes fizetős díjszakaszán használható). Amennyiben a vásárlás napját jelöli meg kezdő napnak, úgy az érvényesség kezdete az e-matrica megvásárlásának időpontja.

Havi autópálya matrica

A vásárló által megadott kezdő naptól a következő hónapban - számát tekintve a kezdő nappal megegyező nap 24 óráig - amennyiben az adott nap a lejárat hónapjában hiányzik, a hónap utolsó napjának 24 óráig lesz érvényes. Amennyiben a vásárlás napját jelöli meg kezdő napnak, úgy az érvényesség kezdete az e-matrica megvásárlásának időpontja.

Éves autópálya matrica

Érvényes a tárgyév első napjától, (későbbi váltás esetén a vásárlás időpontjától) a tárgyévet követő év január 31.  24. órájáig.

Megyei autópálya matrica

Érvényes a tárgyév első napjától, (későbbi váltás esetén a vásárlás időpontjától) a tárgyévet követő év január 31.  24. órájáig az adott megye fizetős díjszakaszaira, a határos megyék irányába eső az első lehajtóig.

Autópálya matrica ellenőrzés - az autópályákra csak meglévő, érvényes matricával szabad felhajtani!

Az úthasználati díj kiegyenlítése - gépjármű megállítása nélkül – a rendszám alapján, elektronikus úton ellenőrizhető a matricaköteles útszakaszok bármely pontján.

Internetes autópálya matrica vásárlás esetén nem szükséges magánál tartania a visszaigazolást. Egyéb vásárlásnál az ellenőrzőszelvényt az érvényesség időtartama alatt tartsa magánál a járműben és saját érdekében a lejárat után egy évig őrizze meg!

Önmagában a sikeres és megtörtént fizetés nem jelent automatikusan pályahasználati jogosultságot, minden esetben szükséges az érvényes matrica sorszáma.

Fontos! A javasolt matricák csak az oldal által javasolt útvonal követése esetén lesznek elegendők.